I Nyland inledde folkskolläraren Mats Wikman ungdoms-föreningsarbetet med att grunda en ungdomsförening i Hangelby i Sibbo hösten 1889. Här avtäckte NSU år 1969 en minnessten för att hedra minnet av dem som lagt grunden till ungdomsföreningsarbetet i Nyland. Samverkan mellan föreningar kom första gången upp till diskussion 1898 då Arbetets Vänner i Borgå kallade till möte i samband med sång- och musikfesten i staden den 11 juni 1898. Här bildades då de nyländska uf-föreningarnas samarbetsorgan, det s.k. "centralutskottet". Detta centralutskott som verkade 1898-1905 utgjorde således förstadiet till det NSU som i år firar sitt 100-årsjubileum som organisation.
Nylands svenska ungdomsförbund grundades på de nyländska ungdomsföreningarnas "extra representantmöte" den 13 november 1905 i Helsingfors
Bilder från 100-årsjubiléet hittar du här till vänster, och ett kort sammandrag här nedan.
Lördagen den 9 april 2005 firade NSU sina 100 år. Dagen inleddes vid minnesstenen vid Östra Hangelbyvägen där viceförbundsordföranden Anne Lehto höll ett tal till den församlade publiken. Med uppvaktningen vid minnesstenen ville NSU hedra minnet av alla bortgångna, tidigare förbundsordförande. Festligheterna inleddes med mottagning på Bygdehemmet i Helsingfors. Här hade kanslipersonal och styrelsemedlemmar sammanställt en utställning med material från flydda tider. Porträtt på alla förbundsordförande pryder nu också väggen i festsalen. Programinslagen inleddes med folksång av Johanna Almark-Mannila som ackompanjerade sig själv på violin. Anne Lehto höll välkomsttalet och fortsatte med tal till de tjugoen eldsjälarna som erhöll den, enbart för jubiléet präglade medaljen, för en enastående insats den Nyländska ungdomsföreningsrörelsen till fromma. Efter medaljceremonin uppförde Evitskog uf några pärlor från årets revy ”Svensktoppen”. NSU:s styrelsemedlem Hanna Johansson läste upp den festdikt Arvid Mörne skrev inför den Nyländska ungdomsföreningrörelsens 50 –årsjubileum som aldrig firades på grund av vinterkrigets utbrott. Denna dikt finns återgiven i sin helhet i boken ”Efter tusen talkotimmar”. Holger Wickström tog till orda och presenterade jubileumsskriften som är under arbete och förväntas bli färdig inom kort. Johanna Almark-Mannila assisterad av ettåriga dottern Mirjam avrundade mottagningen med en vacker folkvisa och tog ton då festpubliken reste sig och sjöng ”Modersmålets sång” Dagens festligheter kulminerade på kvällen i föreningshuset Hedåsen i Sibbo där inbjudna gäster avnjöt en utsökt festmiddag och trevlig samvaro. Kvällens snapsvisor var utvalda enkom för jubileumsfesten och klingade vackert, ackompanjerade av Solveig Lindfors med gitarr. Rolf Strandvik höll ett minnesvärt festtal och även Rolf Björkell, Uffe Schröder samt Gunnar Isaksson tog till orda efter desserten. Härpå följde ett programnummer som lockade fram många muntra skratt då man bordsvis med eller utan ackompanjemang av orkestern Topis Band, uppförde kända schlagers på de mest varierande sätt. Hedåsens dansparkett gungade sen till långt in på småtimmarna…